De florissante economische situatie leidt tot een lagere werkloosheid en daardoor neemt de krapte op de arbeidsmarkt toe. Om de arbeidsmarkt te moderniseren zijn een aantal wetsvoorstellen in de maak. De meeste gaan pas na 2019 in.
Wet arbeidsmarkt in balans (WAB).
Deze wet moet ervoor zorgen dat het aanbieden van vaste contracten minder risicovol wordt en bevat onder meer de volgende maatregelen:
Opvolger voor de Wet DBA
De huidige Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) heeft door veel onduidelijkheden tot onrust geleid en wordt op dit moment niet gehandhaafd. Er wordt gewerkt aan een opvolger. Die moet de volgende maatregelen bevatten:
Minder kleine deeltijdbanen
Vrouwen werken in Nederland veel in deeltijd. Het zou ook een oplossing zijn voor de krapte op de arbeidsmarkt, als zij in grotere deeltijdbanen zouden werken. De overheid wil daarom sturen op meer gendergelijkheid. In het kader daarvan kunnen vanaf 1 januari 2019 partners van jonge moeders in plaats van twee dagen een werkweek kraamverlof krijgen. Vanaf 2020 kunnen zij ook vijf werkweken aanvullend geboorteverlof opnemen, tegen 70 procent van het salaris.
Op dit moment zien werknemers hun inkomen vaak amper stijgen als zij extra gaan werken of promotie maken, omdat ze dan al snel in een hogere belastingschijf terechtkomen. Dat verandert nu doordat voor de inkomstenbelasting nog maar twee belastingschijven gaan gelden: een basistarief 36,93 procent voor inkomens tot 68.600 euro en een toptarief van 49,5 procent geldt voor het inkomen daarboven. Mensen profiteren dus langer van het laagste tarief en meer uren werken loont dan.