Het is een ongewone Prinsjesdag dit jaar. Geen glazen koets en een troonrede die voorgelezen wordt in de Haagse Grote Kerk in plaats van in de Ridderzaal. Maar wat er vooral anders is, is dat het kabinet demissionair is. Daarom is er geen nieuw beleid en kan de begroting nog niet rekenen op een meerderheid. Positief is dat de economie het goed doet en dat er veel geld beschikbaar is voor uiteenlopende plannen.
De economie herstelde in 2021 na corona sneller dan verwacht met 3,9%. Voor volgend jaar verwacht het Centraal Plan Bureau (CPB) dat de economische groei iets afneemt en uitkomt op 3,5%. De lichte terugval heeft te maken met de afbouw van de steunmaatregelen die ondernemers vorig jaar en dit jaar nog in het zadel moesten houden.
Omdat het kabinet demissionair is, is er deze Prinsjesdag weinig concreets te melden. De begroting staat in het teken van uitvoering van lopend beleid. Grote nieuwe keuzes voor de langere termijn zijn aan een volgend kabinet.
Urgente uitgaven
Sommige onderwerpen zijn zo urgent dat de regering ondanks zijn demissionaire status een aantal extra stappen zet, onder andere op het terrein van klimaat, rechtsstaat en woningbouw. Een aantal toezeggingen voor uitgaven zijn daarom al gedaan. Zo zal er € 6,8 miljard voor extra klimaatmaatregelen worden uitgetrokken. Dit gaat vooral naar subsidies voor de stimulering van elektrisch rijden en om huizen te isoleren. Verder gaat er een half miljard extra naar de bestrijding van criminaliteit. Ook gaat het kabinet de komende tien jaar € 100 miljoen per jaar in woningbouw investeren.
Veel geld beschikbaar
Een positief punt is dat er wel veel gerealiseerd kan worden door een nieuw kabinet. Want financieel staan we er goed voor. De overheidsschuld is lager uitgevallen dan waarvoor gevreesd werd aan het begin van de coronacrisis. Omdat de economie groeit, stroomt er meer in de schatkist. Verder is er nog 5,7 miljard euro beschikbaar uit het Europees Herstelfonds. Nederland moet daar nog plannen voor indienen. Ook vanuit het Nationaal Groeifonds (WobkeWiebesfonds) kan geld geïnvesteerd worden in kennisontwikkeling, infrastructuur en onderzoek, ontwikkeling en innovatie.
De verwachtingen van het CPB voor 2022:
Economie | + 3,5% |
Werkloosheid | 3,5% |
Begrotingstekort | 2,3% |
Overheidsschuld | 56,5% van het bbp |
Koopkracht | + 0,1% (werkenden: + 0,1%, gepensioneerden: 0,0 %, tweeverdieners: 0,0 %, alleenstaanden: +0,1 %, alleenverdieners: -0,2 %, gezinnen met kinderen: 0,0 %, gezinnen zonder kinderen +0,1 %. |